„Južni tok“ bi mogao da bude sveden na svega jednu liniju

PinterestFacebookTwitterShare

Ukoliko ruski „Gasprom“ uspe da dobije na upravljanje deo ukrajinskog sistema za transport prirodnog gasa, tada bi projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“ mogao da bude oštro sveden, na samo jednu liniju, a ako ne uspe da se dogovori s Ukrajinom, tada će biti izgrađene četiri linije, objavio je danas ruski list „Izvestija“.

 
List je preneo da su, tokom susreta rukovodstva „Gasproma“ s predstavnicima investicionih banaka i kompanija na skupu „Dan investitora“ koji je održan u „Gaspromu“ u petak, razmotrene i maršrute za isporuke ruskog gasa u Evropu.
 
Izvršni direktor „Gasprom eksporta“ Aleksandar Medvedev je tom prilikom izjavio da će projekat „Južni tok“ u svakom slučaju biti realizovan , čak i ako „Gasprom“ dobije na upravljanje deo ukrajinskog sistema za transport gasa, samo je pitanje koliko će linija biti izgrađeno – jedna ili četiri.
 
Ako se „Gasprom“ dogovori s Kijevom i dobije udeo u ukrajinskom gasno-transportnom sistemu, taj projekat gasovoda će biti realizovan po minimalnoj varijanti, odnosno, biće izgrađena samo jedna linija, kapaciteta 15,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ako dve strane ne uspeju da se dogovore, tada će biti izgrađene sve četiri linije gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, piše „Izvestija“.
 
List podseća da u konzorcijumu za upravljanje ukrajinskim sistemom za transport gasa „Gasprom“ i evropski učesnici mogu da dobiju po 33 odsto udela, a Ukrajina 34 odsto, objavljeno je na sajtu Oilcapital.ru.
 
Izvršni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler je krajem decembra u razgovoru sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ukrajinska strana procenjuje vrednost svog gasno-transportnog sistema na 20 milijardi dolara, plus popust u ceni gasa. Miler je precizirao da bi pri obimu od 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, predviđenim važećim sporazumom, taj popust iznosio devet milijardi dolara godišnje.
 
Cena izgradnje „Južnog toka“ je, pak, prošlog proleća procenjena na 15,5 milijardi evra, što je gotovo dva puta jeftinije od pribavljanja udela u ukrajinskom sistemu za transport gasa, podseća „Izvestija“. Prema mišljenju stručnjaka koje je anketirao taj list, pri bilo kom scenariju izgradnje „Južnog toka“ trebalo bi da se smanje problemi zemalja južne Evrope, slični onima koji su ih pogodili ove zime.
 
Analitičar kompanije „VTB Kapital“ Aleksandar Kirevnjin smatra da bi u slučaju da „Gasprom“ dobije znatan uticaj u ukrajinskom gasnotransportnom sistemu izgradnja „Južnog toka“ s ekonomske tačke gledišta mogla da izgleda suvišna. Po njegovom mišljenju, transport gasa „Južnim tokom“ bi u svakom slučaju bio skuplji od transporta preko Ukrajine.
 
„Kupcima u Evropi je svejedno kojom maršrutom će dobijati gorivo. Sporazum s ‘Gaspromom’ je vezan za cene nafte, a troškovi transporta u tom sporazumu nisu posebno naznačeni“, ukazao je Kirevnjin.
 
Generalni direktor kompanije „East European gas analysis“ Mihail Korčemkin smatra da su šanse za dogovor s Ukrajinom ravne nuli, zbog čega je Rusija zainteresovana za izgradnju „Južnog toka“.
 
Aleksej Miler je ranije izjavio da parametri za izgradnju „Južnog toka“ zavise od usaglašavanja paketa dokumenata u oblasti gasa s Ukrajinom . Neki stručnjaci su već ranije iznosili pretpostavke da bi, u slučaju uspeha u pregovorima s Kijevom, projekat „Južni tok“ mogao da bude redukovan na jednu do dve linije.