Razvoj energetskog sektora strateški projekat vlade RS

PinterestFacebookTwitterShare

Republika Srpska raspolaže velikim energetskim potencijalom, zbog čega su razvoj energetskog sektora i izgradnja novih elektrana naši strateški projekti, kaže za „Novosti“ ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.
 
Prema Predlogu strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine čije usvajanje se očekuje krajem aprila, vrednost investicija u energetski sektor RS od 2010. do 2030. godine iznosi oko 11,5 milijardi KM.
 
– Najznačajnije aktivnosti u toku ove i naredne godine su izgradnja termoenergetskog bloka „Ugljevik tri“, HE „Dabar“, HES „Gornja Drina“, TE „Stanari“, HES „Srednja Drina“ i HE na Bosni – rekao je Kovačević.
 
Ambiciozni su i planovi izgradnje malih hidroelektrana, a reč je o investicijama austrijske i slovenačke kompanije, koje već grade male hidroelektrane na reci Ugar.
 
– TE „Stanari“, koju rade EFT i kineska kompanija „Donfang elektric corporation“ trebalo bi da bude puštena u pogon do kraja 2014. godine – kazao je Kovačević.
 
On je naveo da se uskoro očekuje i završetak procedure izbora strateškog partnera za Gornju Drinu, posle čega će se krenuti sa realizacijom ovog projekta.
 
„Elektroprivreda RS“ priprema potrebnu dokumentaciju i studije za ove objekte. Slično je i sa projektom izgradnje HE „Dabar“. Kompanija „Komsar energy“ namerava da u izgradnju termoelektrane „Ugljevik dva“ investira 400 miliona evra.
 
Kovačević je istakao da energetika nije jedini, ali da je svakako jedan od najvažnijih resursa Srpske.
 
– Cilj svih zemalja je da imaju siguran i stabilan energetski sistem koji je maksimalno oslonjen na proizvodnju električne energije zasnovanu na sopstvenim potencijalima – kazao je Kovačević.
 
Energetski sektor će, kaže on, u narednih 10 do 15 godina, osim infrastrukture koja podupire privredni razvoj i opšti rast životnog standarda, imati i dimenziju stvaranja dodatne vrednosti, jer postoji potencijal za prodaju energije na inostranim tržištima.
 
Procenjeni hidroenergetski potencijal vodotokova u RS iznosi oko 10.000 gigavat-časova godišnje električne energije, od čega je neiskorišćeno gotovo 70 odsto. Potrošači u RS plaćaju nižu cenu električne energije u odnosu na prosečnu cenu u regionu, navodi se u Strategiji razvoja energetike RS.