Danas će biti zaprošeno 10 miliona devojaka

PinterestFacebookTwitterShare

Stručnjaci procenjuju da 14. februara čak 10 miliona devojaka bude zaprošeno širom sveta i da se većina parova venča u roku od nekoliko meseci, pišu Novosti.
 
Dan Svetog Valentina (ili Svetog Trifuna), poznatiji kao Dan zaljubljenih, najkomercijalizovaniji je praznik na svetu, tvrde stručnjaci. Tog dana „cveta“ posao u cvećarama i prodavnicama čokolade i slatkiša, a istraživanja pokazuju da čak 78 odsto muškaraca poklanja crvene ruže i čokoladice. Na dar zaboravi 37 odsto muškaraca, dok čak polovina žena smatra da su cveće i bombonjere samo odraz nemaštovitosti i potpuni kliše.
 
Ipak, Dan zaljubljenih mnogima je jako važan, slavi ga čak 47 odsto parova (mnogo češće mlađi), a statistike pokazuju da se tih dana dogodi najviše prosidbi. Neki stručnjaci procenjuju da 14. februara čak 10 miliona devojaka bude zaprošeno širom sveta i da se većina parova venča u roku od nekoliko meseci. Posle jedne decenije u braku ostane njih oko šezdesetak odsto.
 
Za Dan zaljubljenih, pored „standardnih“ poklona, postoje i oni maštoviti, a boravak u čokoladnoj sobi i davanje imena mladunčetu u zoo-vrtu samo su neki od njih. Naime, u Litvaniji je napravljena soba u potpunosti izrađena od čokolade, koja izgleda kao tradicionalna litvanska dnevna soba. Zaljubljeni će moći da je posećuju sve do Dana žena, kada će soba biti “demontirana”, a 300 kilograma čokolade će biti podeljeno posetiocima. U jednom zoološkom vrtu u Americi zaljubljeni mogu zadiviti voljenu osobu tako što će nekom mladuncu dati njeno ime.
 
Ipak, neka istraživanja pokazuju da je Dan zaljubljenih za mnoge mnogo stresniji od ostalih dana (naročito za samce), a prema statistikama posle ponedeljka, Dan zaljubljenih je „najgori dan“ za čak 37 odsto ispitanika.
 
U Saudijskoj Arabiji verska policija je zabranila poklanjanje za Dan zaljubljenih, uz obrazloženje da se na taj način podržavaju muško-ženski odnosi van braka, što je nedopustivo.