Forum u cilju privlačenja ruskih investitora

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednici Privrednih komora Srbije i Rusije, Miloš Bugarin i Sergej Katrin dogovorili su da organizuju forum da bi se privukle ruske investicije u Srbiju. Forum u Moskvi biće organizovan uz pomoć Trgovinsko – industrijske komore Ruske Federacije, radi pružanja podrške i pomoći privrednicima u dobijanju neophodne i objektivne informacije o tom tržištu i njegovim zahtevima.
 
Predsednik PKS Bugarin je istakao da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla prošle godine gotovo 3,3 milijarde dolara i beleži rast od 22 odsto u odnosu na 2010. godinu.
 
Izvoz iz Srbije povećan je oko 49 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz beleži rast oko 16 procenata i dostigao je gotovo 2,5 milijardi dolara.
 
Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, robna razmena dve države bila bi uravnotežena, rekao je predsednik PKS.
 
Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, a prvi u uvozu, rekao je Bugarin, dodajući da pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto. On je napomenuo da 648 srpskih kompanija izvozi proizvode na rusko tržište, a 565 uvozi.
 
Predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Ruske Federacije Miloš Bugarin i Sergej Katirin dogovorili su se da u Moskvi organizuju forum na kome bi bili predstavljeni projekti za privlačenje ruskih investicija u srpsku privredu, saopšteno je iz PKS.
 
Inače, redovni susret predsednika dve komore za vreme Međunarodnog sajma prehrane “Prodekspo”, koji se u Moskvi održava od 13. do 17. februara, bio je posvećen pre svega intenziviranju privredne saradnje između Srbije i Rusije, što podrazumeva stvaranje uslova za redovnu i kvalitetnu razmenu informacija.