Izmrzla loza dočekala svetog Trifuna

PinterestFacebookTwitterShare

Vinogradari i vinari sa zebnjom proslavljaju svoj praznik – Svetog Trifuna. Prema rečima asistenta na Poljoprivrednom fakultetu Dragoslava Ivaniševića stone sorte izmrzavaju na -15 stepeni, a otpornije vinske na -22. Nažalost, u poslednje dve nedelje one su značajno premašene.

 
Narod svetog Trifuna smatra zaštitnikom mnogih zanata, ali ga slavi i kao čuvara bračne sreće i vernosti. Tradicija vinogradarske slave nalaže da se, uz blagoslov, vinova loza oreže i zalije vinom, da bi grožđe rodilo obilno i dalo dobro vino. Kao i mnogi vinari, Svetog Trifuna proslavlja i Sava Jojić vlasnik “Mačkovog podruma” u Irigu.
 
“Mi ćemo se priključiti opštinskoj proslavi, koju će uveličati vladika sremski Vasilije. On će ceremonijalno orezati jedan čokot. Inače, 14. februar je datum kada evociramo uspomene na naše stare vinogradare, setimo se običaja, bude prijatno i na kraju sve bude završeno sa pokojom čašom vina”, objašnjava Jojić.
 
Nažalost, nakon perioda veoma niskih temperatura i prvih analiza, stručnjaci upozoravaju na to da je do sada značajan deo vinove loze izmrzao. Asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Dragoslav Ivanišević kaže da stone sorte izmrzavaju na -15 stepeni, a otpornije vinske na -22 stepena.
 
“S obzirom da je u prethodnom periodu bilo skoro i -30 stepeni, pretpostavljamo da su oštećenja na vinovoj lozi veoma velika. Kao primer navešću zimu 1996/97. kada je na Paliću zabeleženo -24 stepena. Italijanski rizling je te godine u potpunosti izmrzao”, konstatuje Ivanišević.
 
U, uslovno rečeno, redovnim godinama, sa svetim Trifunom počinju i radovi u vinogradu. Oni će ove godine biti odloženi zbog snega, ali će vinogradari sačekati detaljnije analize izmrzavanja vinove loza i na osnovu nje odrediti tip i jačinu rezidbe.