Ispunjeni uslovi za stečaj Vjesnika

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić kaže da su ispunjeni svi zakonski uslovi za odlazak u stečaj Vjesnika.
 
Vjesnik je jedan od nastarijih političkih dnevnika u Hrvatskoj. Iz Čačićeve izjave proizilazi da je vlada, ipak, donela konačnu odluku o Vjesniku, koji je jedni nacionalni dnevnik u državnom vlasništvu, iako su još juče tvrdili da odluka o sudbini tog lista nije doneta.
 
Čačić je novinarima rekao da mu je žao što Vjesnik ima sve uslove za stečaj i dodao da će Ministarstvo finansija postupiti u skladu sa zakonom. 

“Uprava je to već odavno trebalo da učini s obzirom na nivo zaduženosti, ali nažalost to nije učinila”, rekao je Čačić. 

On je objasnio da su desetine miliona kuna utrošene u sanaciju poslovanja lista koji “vrlo malo ljudi kupuje”. 

“Razlozi za takvo postupanje su bili politički, a građani su ga morali finansirati”, dodao je Čačić. 

Njegova izjava usledila je nakon što je ministar finansija Slavko Linić juče najavio gašenje Vjesnika, a nešto kasnije rekao da vlada o tome nije raspravljala, već da je to njegov lični stav. 

Ogranci Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u tom dnevniku juče su pismom zatražili sastanak s predsednikom vlade Zoranom Milanovićem. U pismu se podseća da su novinari i zaposleni puta predlagali donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu, te da su nekoliko puta nudili projekte koji bi osigurali budućnost na tržištu. 

“Iako ne nameravamo da omalovažavamo bilo koga ko je poput nas u teškom položaju, smatramo da 72-ogodišnji Vjesnik, ipak, ne bi trebalo tek tako da ode u stečaj”, kažu novinari i zaposleni. 

Glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandić rekao je da bi “jedine ozbiljne dnevne novine kao što je Vjesnik, trebalo da opstanu što se dogodilo u svim zemljama u regionu”. 

Zatvaranju Vjesnika danas se usprotivilo Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatski centar PEN-a. Gašenjem Vjesnika bez posla bi ostalo oko 100 novinara, grafičara i drugih zaposlenih u izdavačkoj kući.