Iranska TV objavila, a iransko ministarstvo demantovalo vest o zabrani izvoza

PinterestFacebookTwitterShare

Iranska televizija danas je objavila, a iransko ministarstvo zatim demantovalo pisanje svetskih medija da je Iran prekinuo izvoz nafte za šest evropskih zemalja.
 
Zemlje koje su prema iranskoj televiziji Pres TV, trebale ostati bez iranske nafte su, prema navodima iranske televizije, Holandija, Grčka, Portugal, Italija, Francuska i Španija.
 
„Mi demantujemo ovaj izveštaj. Ako je takva odluka doneta, nju će objaviti iranski Vrhovni nacionalni savet bezbednosti“, rekao je portaprol ministarstva.
 
Financial Times je odmah nakon informacije o navodnom prestanku izvoza, na svom Twitter profilu objavio da je ova odluka automatski prouzrokovala i rast cene sirove nafte na tržištu koja je skočila za jedan dolar.
 
U isto vreme iranska novinska agencija IRNA saopštila je da je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad danas u nuklearnoj elektrani u severnom delu Teherana,  pustio u pogon probni reaktor koji se preko uranijumskih šipki puni  nuklearnim gorivom domaće proizvodnje. Iranska televizija objavila je snimak brifinga Ahmadinedžada sa ekspertima te elektrane.
 
Ovo se objašanjava kao odgovor Teherana na sve češće pretnje i sankcije sa Zapada.