Trgovinski lanci u Nemačkoj odustaju od prodaje jastoga

PinterestFacebookTwitterShare

Nekoliko lanaca jeftinih diskont-samoposluga u Nemačkoj, kao što su Lidl, Norma, Neto i Peni najavili su, posle protesta organizacija za zaštitu životinja, da ubuduće svojim potrošačima neće nuditi jastoge.


Zaštitnici životinja izrazili su zadovoljstvo odlukom četiri lanca samoposluga i nadaju se da će njihov primer slediti i druge kompanije.
 
Fondacija Albert Švajcer podseća da su jastozi izloženi velikom maltretiranju, jer nedeljama, ponekad i mesecima, u magacinima stoje u srazmerno malim posudama, bez hrane i zavezanih klješta.
 
Potom ih, kako se dodaje, „očekuje smrt u vreloj vodi u koju se bacaju živi, a njihova samrtnička borba traje i do sedam minuta“.
 
U Nemačku se godišnje uveze oko 800 tona jastoga što je oko milion komada ovih životinja. Njihova cena u maloprodaji je od 80 do preko 100 evra po kilogramu.
 
U nemačkim vodama Severnog mora gde su nekada bili svakodnevna hrana ribara na ostrvu Helgoland, jastoga skoro da više nema. U Atlantiku ih još ima u većim količinama, ali čak i u Americi i Kanadi ih je sve manje.