Teheran sa Moskvom pregovara o uvozu žitarica

PinterestFacebookTwitterShare

Iranski trgovci vode razgovore sa ruskim prodavcima o uvozu žitarica kojim bi izbegli sankcije koje su zapadne sile ranije uvele Islamskoj republici, izjavili su trgovinski izvori.
 
Isti izvori navode da će se eventualna trgovina obaviti u ruskim rubljama kako bi se izbegle valutne zabrane EU i SAD uvedene Iranu zbog sporne namene nuklearnog programa.
 
“U toku su razgovori između iranskih uvoznika i ruskih izvoznika o isporuci kukuruza i brašna sa kreditnim pismom sa nominalnom vrednošću izraženom u rubljama. Ovakav potez omogućava obavljanje bankovne isplate uprkos sankcijama”, rekao je jedan neimenovani iranski trgovac.
 
Prema rečima izvora, iranski kupci takođe vode razgovore o uvozu kukuruza preko Iraka, izbegavajući zabrane isporučivanjem naručene robe trećoj strani.
 
Zapad je u proteklih nekoliko godina uveo više faza sankcija Iranu usled zabrinutosti da Teheran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsko naoružanje. Iran negira optužbe i tvrdi da je program namenjen prvenstveno za stvaranje električne energije.