“Siemens” gradi podvodni kabl između Engleske i Škotske

PinterestFacebookTwitterShare

Nemački industrijski džin “Siemens” saopštio je danas da je dobio posao vredan više od milijardu evra, za polaganje kabla po dnu Irskog mora koji će povezivati elektromreže Engleske i Škotske.
 
Taj projekat, koji će “Siemens” realizovati u konzorcijumu sa italijanskom kablovskom kompanijom “Prismian”, vredan je ukupno 1,1 milijardu evra (1,4 milijarde dolara) i biće okončan krajem 2015, navedeno je u saopštenju.

Korisnici tog kabla biće britanski operater elektromreže “National grid electricity transmission” i škotski operater “Scottish power transmission”, prenela je u četvrtak francuska novinka agencija AFP.
 
Konzorcijum će izgraditi podvodni kabl dužine 420 kilometara, kao i trafostanice na oba kraja kabla kojim će se prenositi struja u oba smera. To će biti prvi podvodni dalekovod od 600 kilovolti, ukazao je “Siemens”.
 
– To će biti prva podvodna veza prenosnog kapaciteta od 2.200 megavata, što je jednako proizvodnji struje u dve velike elektrane – rekao je direktor “Siemensove” podružnice za prenos struje “Siemens energy” Udo Nihage.