U Srbiji bekstvo pokušalo 600 zatvorenika

PinterestFacebookTwitterShare

Broj prošlogodišnjih pokušaja bekstva iz zatvora ubedljivo je najmanji u poslednje tri godine, pokazuje najnoviji godišnji izveštaj Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u koji su ”Novosti” imale uvid.
 
U 2009. je 254 osuđenika bežalo, kako iz zavoda, tako i za vreme privođenja, iz bolnica ili se prosto nije vratilo sa nagradnih vikenda. U 2010. bežalo je 200, a lane 152. Od ovog poslednjeg broja, 44 muškarca i jedna žena nisu uhvaćeni do 31. decembra. Dakle, za poslednje tri godine slobode je pokušalo da se dokopa 606 zatvorenika.
 
Zavodska statistika pokazuje i da je, u odnosu na pretprošlu godinu, ozbiljno smanjen broj novih lica primljenih u zatvore tokom 2011. Ipak, među njima sada, više nego pre, ima onih koji su osuđeni za teška krivična dela. Tako je broj novoprimljenih lane bio 7.925 (pa u zatvorima sada ukupno ima oko 11.000 osuđenika). Od toga najviše je osuđeno zbog teških krađa, krađa i zloupotrebe droga. U priličnom porastu je i broj ubica, razbojnika, silovatelja i porodičnih nasilnika.
 
Među osuđenima bilo je dvadeset dva puta više muškaraca nego žena (7.584 prema 341). Ali, dok su muškarci češće bili povratnici, gro žena ipak se iza rešetaka našao prvi put. Zanimljivo je, ipak, da je broj osuđenica prošle godine bio najveći u poslednje tri godine, dok je broj osuđenika za nijansu veći nego u 2010, ali zato upadljivo manji nego u 2009.
 
Zbog sve češćeg izricanja alternativnih kazni (kućni zatvor, elektronske narukvice, rad u javnom interesu) broj osuđenih na kazne do pola godine smanjen je za otprilike trećinu, ali zato se broj osuđenih na duže kazne (između tri i 20 godina) rapidno povećao.
 
Iz najnovijeg izveštaja Uprave vidi se i da je devet ljudi lane pomilovano – osam muškaraca i jedna žena. Njih 102 su izručeni drugim državama, 990 je uslovno otpušteno, a najveći broj (5.777) je, ipak, odslužio celu kaznu. 
 
Sve ukupno, zatvore je napustilo 7.770 osoba, što je gotovo ravno broju novoprimljenih.