Stari pirotski kačkavalj putuje u arapske zemlje

PinterestFacebookTwitterShare

Pirotska mlekara dnevno preradi oko 10.000 litara mleka, a osnovna sirovina obezbeđuje se od kooperanata sa područja pirotskog okruga. Od aprila oko 80 odsto proizvoda naći će se na inostranom tržištu, a 20 procenata biće plasirano na tržištu Srbije, uglavnom u Beogradu.
 
Kačkavalj će se plasirati pod nazivom “stari pirotski kačkavalj”.
 
Kapaciteti pirotske Mlekare su oko 60.000 litara prerađenog mleka dnevno u jednoj smeni. Od kooperanata sa područja pirotskog okruga dobijaju 10.000 litara kravljeg mleka dnevno. Otkup mleka plaćaju od 30 do 35 dinara po litru.
 
Od početka februara mlekara Eko-teman grup otkupljuje i kozje mleko po ceni od 45 do 50 i ovčje od 95 do 100 dinara. Prerada u kačkavalj i sir počeće kada budu obezbeđeni uslovi, odnosno za mesec dana kada se završi jagnjenje. U Mlekari planiraju i postupno proširivanje kapaciteta.
 
“Otkupom kvalitetnih jagnjadi i jaradi, već od ovog proleća, formiraćemo naše osnovno stado na farmi Bele vode na Staroj planini i tako obezbediti sigurno snabdevanje mleka za preradu”, kaže Dragan Janaćković, organizacioni direktor Mlekare.
 
On još dodaje da je Mlekara spremna da zainteresovanim stočarima podeli 50 do 80 koza ili ovaca kako bi formirali ili povećali svoj stočni fond, a mleko predavali mlekari. Stado bi na taj način i otplaćivali. Planira se otkup oko 5.000 jagnjadi i do 1.500 jaradi.
 
“Za stari pirotski kačkavalj zainteresovani su kupci iz arapskih zemalja pa smo preduzeli neophodne radnje za obezbeđivanje HALAL standarda koji očekujemo u martu”, kaže Janaćković. Posle toga radiće na uvođenje HASAP-a i standarda 9001. Ispitivanje proizvoda u niškom institutudalo je odlične rezultate pa će “stari pirotski kačkavalj” na osnovu tradicionalnog postupka i recepture uskoro biti dostupan potrošačima.