CG nudi Rusima jedan evro za KAP

PinterestFacebookTwitterShare

Crnogorskoj Vladi neprihvatljiva je ponuda ruskog milijardera Olega Deripaske da pretvori 86 miliona evra duga KAP-a u kapital ove podgoričke kompanije. Za uzvrat Vlada njegovoj En plus grupi nudi da preuzme ruskih 29,3 odsto akcija u KAP-u za jedan evro.
 
Kompanija ruskog milijardera Olega Deripaske En plus grup tražila je od Crne Gore da dozvoli zajedničkom preduzeću KAP da konvertuje dug u akcije. Prethodno je Vlada pokrenula i proceduru za preuzimanje Kombinata aluminijuma, odnosno raskida ugovora sa ruskim vlasnikom zbog neizmirenja oko 30 miliona evra duga za struju Elektroprivredi.
 
“En plus grupa predlaže nastavak odnosno dodatne subvencije crbnogorske Vlade Kombinatu, ne donosi nova ulaganja CEAC-a i ne tretira nepoštovanje neizmirivanja obaveza”, kažu u Vladi.
 
Oni smatraju da ova ponuda nije adekvatna i očekuju odgovor CEAC-a na inicijativu o raskidu ugovora u narednih desetak dana. Zavisno od odgovora biće preduzeti i naredni koraci. U Vladi očekuju da Rusi prihvate raskid ugovora I da državi Crnoj Gori svojih 29 odsto akcija ustupe za evro.
 
“Ponudili smo da preuzmemo akcije CEAC-a za jedan evro. Ukoliko ne pristanu, preduzećemo sve radnje koje su definisane ugovorom o poravnanju i crnogorskom legislativom”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
 
 
KAP će narednih dana biti vruća tema o kojoj će i parlament raspravljati 28. februara povodom odluke Vlade da preuzme plaćanje 22 miliona eura duga „Deutsche” banci jer podgorička kompanija to nije u stanju da izmiri.
 
Kombinat aluminijuma duguje 322 miliona evra. Najviše – VTB banci, čak 63,591 miliona evra, od čega je državnom garancijom pokriveno 60 miliona. OTP banci duguje 49, 68 miliona evra s tim da je sve pokriveno državnom garancijom. I dug od 22 miliona evra Dojče banci pokriven je garancijom. Elektropruivredi Kombinat aluminijuma duguje oko 30 miliona evra od čega je deset miliona reprogramirano. Kombinat aluminijuma Vladi duguje i 8, 8 miliona evra za porez.