Kameron nudi veću autonomiju Škotskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji ove nedelje boravi u zvaničnoj poseti Škotskoj, izjavio je u Edinburgu da će razmotriti mogućnost davanja veće autonomije Škotskoj ukoliko njeni građani na referendumu, koji bi trebalo da bude održan 2014, budu glasali protiv nezavisnosti.
 
Škotski premijer Aleks Salmond izjavio je nakon sastanka sa Kameronom da je „ostvaren priličan napredak“, istakavši da se jedina ozbiljna tema o kojoj nije postignuta ni najmanja saglasnost odnosi na formulaciju pitanja koje će biti postavljeno na referendumu, kao i na to da li treba postaviti i pitanje o „maksimalnoj devoluciji“ (prenosu ovlašćenja).
 
Premijer Kameron je izjavio da je postignut mali napredak i naglasio da je „njegov apsolutni prioritet“ da sačuva Veliku Britaniju. On je istakao da bi glasačima u Škotskoj trebalo što pre predstaviti „jednostavno, nedvosmisleno i legalno“ pitanje o tome da li žele da ostanu u Velikoj Britaniji ili ne. Škotska vlada je spremna da ubaci dodatno pitanje na glasački listić, koje bi omogućilo Škotima da se izjasne da li žele veća ovlašćenja za lokalni parlament Holirud, dok Kameron smatra da pitanju treba prići na jednostavan način.
 
Upitan da li bi preneo veća ovlašćenja Škotskoj, Kameron je odgovorio: „I te kako sam spreman na to. Verujem u devoluciju, a to ne znači samo prenošenje ovlašćenja u sektoru upravljanja već znači i davanje narodu većih sloboda da upravlja svojim životom.“
 
Kameron je posetio Edinburg u jeku sukoba između škotske i britanske vlade u vezi s nekoliko pitanja o referendumu, uključujući i pitanje ko ima zakonsko pravo da ga održi.