U Maroku zabranjen španski list “El Pais”

PinterestFacebookTwitterShare

U Maroku je zabranjena prodaja uticajnog španskog lista “El Pais”, s obrazloženjem da je objavljena karikatura narušila ugled marokanskog kralja Mohameda VI.


U Maroku je zabranjena prodaja uticajnog španskog lista “El Pais”, s obrazloženjem da je objavljena karikatura narušila ugled marokanskog kralja Mohameda VI, saopštili su zvaničnici u Rabatu.

“Karikatura ima jasnu nameru da uprlja (kraljevu) sliku i lično naškodi ličnosti kralja”, rekao je visoki zvaničnik marokanskog ministarstva komunikacija za francusku agenciju AFP.

Isti izvor je naveo da je odluka da se zabrani izdanje španskog lista “El Pais” od četvrtka doneta na osnovu člana 29 Novinarskog kodeksa koji štiti ugled marokanskog kralja.

Karikatura je objavljena uz tekst španskog novinara Injasija Sembrera koji, kako navodi AFP, “Maroko poznaje dosta dobro” i našla se marokanskom sajtu tog španskog lista. 

U izjavi za AFP autor teksta, novinar Sembrero istakao je da ga je reakcija Marokanaca iznenadila pošto je “mala karikatura prijateljska i veoma dopadljiva”. 

Sembrero je dodao da je to prvi put, koliko mu je poznato, da su neke strane novine zabranjene u Maroku od kada je umerena marokanska Islamska partija pravde i razvoja došla na vlast u januaru ove godine.