Nejednakost žena na rukovodećim pozicijama

PinterestFacebookTwitterShare

Položaj žena na tržištu rada u Evropskoj uniji (EU) je nezadovoljavajući jer one obavljaju samo trećinu menadžerskih poslova, a plata im je, je u proseku, za 15 odsto niža nego muškaraca.


Komisija “Žene i preduzeća” Saveta frankofonih žena Belgije (CFFB) je ocenila da je nejednakost između muškaraca i žena na tržištu rada u EU još uvek prisutna pa su potrebni dodatni napori kako bi preduzeća bila podstaknuta na veću zastupljenost žena, posebno na rukovodećim mestima.

Ovakav položaj žena u EU, kao i u Belgiji, delimično može biti objašnjen strukturnim razlozima, kulturnim i ideološkim praksama, koje je vezuju za dom, porodicu i privatnu sferu, zaključci su šestog po redu kongresa komisije “Žene i preduzeća” osnovane 2003. u Briselu.

“Jednakost između žena i muškaraca na rukovodećim mestima predstavlja izazov savremenog društva. Potrebno je podsticati žene na odlučniji pristup šefovskim pozicijama. Ravnopravnija zastupljenost žena u muškaraca u preduzećima je stimulativna i predstavlja pokretač inovacije i progresa” izjavila je predsednica komisije Dominik Esten.

“U pojedinim sektorima u Belgiji, kao što je na primer građevinski, muška radna snaga je daleko zastupljenija. Ali to je donekle opravdano zbog prirode posla. Ali ono što ne podržavamo je situacija u menadžerskim poslovima”, dodala je predsednica Esten.

Navodi se, pored ostalog, da žene u mnogo većoj meri obavljaju neplaćeni posao jer preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu, dok muškarcima preostaje više vremena za karijeru, preneo je briselski dnevnik “La libr belžik”.

U državama članicama EU žene provedu više sati dnevno na poslu, studijama, u kućnim poslovima.

Samo u Švedskoj i Velikoj Britaniji muškarci podjednako rade kao i žene, podaci su kancelarije za statistička istraživanja EU o položaju žena.

Žene obično napuštaju posao oko 35 godine i to zbog male dece, jer preduzeća nemaju razumevanja za njih.

Komitet se zalaže da društvo u celini pokaže veću solidarnost upravo za ovaj deo populacije koji u tim godinama može na radnom mestu da pokaže svoj maksimum.

U Belgiji je 2001. izglasan zakon kojim se propisuje procenat zastupljenosti žena u administrativnim savetima javnih preduzeća i u berzanskim agencijama.

No uprkos tom zakonu, situacija još uvek nije zadovoljavajuća, zaključila je predsednica komisije Esten.