Sever Srbije najveći i izvoznik i uvoznik

PinterestFacebookTwitterShare

Beograd i Vojvodina dominiraju u ukupnom izvozu i uvozu Srbije dok ostali regioni, a posebno, jug i istok države zaostaju.

Razlozi za to mogu biti koncentracija glavnih spoljnotrgovinskih kompanija u regionu Beograda i Vojvodine, ali i nedovoljno razvijena infrastruktura i manji priliv stranih investicija u na jugu i istoku zemlje, ocenio je za Tanjug potpredsednika Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je najveće učešće u izvozu Srbije imala severna pokrajina Vojvodina – 37,2 odsto, zatim Beogradski region – 23,5 odsto, a za njima slede Šumadija i Zapadna Srbija – 20 odsto, Južna i Istočna Srbija 19 odsto…

S druge strane, najveće učešće u uvozu imao je region Beograda 45,5 odsto, Vojvodine 30,3 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 13,2 odsto, Južne i Istočne Srbije 9,9 odsto.

Prema potpredsedniku Vesoviću, veliki broj kompanija koje se bave uvozom ili izvozom imaju sedište u Beogradu gde se carini roba, što statistika beleži kao mesto ulaska.

Međutim, to ne znači, da će sve što je uvezeno završiti upravo u tom regionu kao i da je sva roba koja se izvozi proizvedena baš u Vojvodini i Beogradu, objasnio je potpredsednik PKS.

Vesović je naglasio kako “ipak, moramo da uvažimo činjenicu da najveci deo našeg izvoza koji beleži i suficit jeste poljoprivredno prehrambena industrija, a najveći deo kompanija koje se bave proizvodnjom tih proizvoda jeste koncentrisan u regionu Vojvodine i delom u Beogradu”.

Prema Vesoviću, dominacija Beograda i Vojvodine u ukupnom izvozu i uvozu Srbije ukazuje i na činjenicu da jug i istok zemlje počinju sve značajnije da zaostaju, a uzrok tome je nedovoljno razvijena infrastruktura i blizina autoputa.

Zbog bolje putne mreže i infrastrukture Vojvodina i Beograd su mesta gde najveći investitori, svetske multinacionalne kompanije, žele najviše da ulažu što te regione čini razvijenijim i dominantnih u spoljnotrgovinskoj razmeni, zaključio je Vesović.