Rod grožđa će biti smanjen i do 70 odsto?

PinterestFacebookTwitterShare

Ekstremno niske temperature na istoku Hrvatske nanele su – sudeći prema prvim izveštajima sa terena – velike štete vinogradima, zbog čega bi rod grožđa prema sadašnjim procenama mogao biti i 70 odsto manji.

Celo srijemsko vinogorje, od Iloka do Vukovara, obišli su stručnjaci iz Poljoprivredno-savetodavne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi “snimili” stanje u vinogradima.

– Obišli smo ovih dana vinograde i stanje nije dobro. Glavni pupovi u proseku su, zavisno od sorti ili lokaciji jer nije svuda jednako, uništeni oko 70 odsto. Štete su još veće kada su u pitanju traminac ili chardonay, dok su neke crne sorte manje stradale, s 20-30 odsto oštećenja glavnih pupova – rekao je nakon uvida viši stručni savetnik za vinogradarstvo u PSS-u Zvonimir Dragun.

Dodao je kako su za takvo stanje u vinogradima “krive” ekstremno niske temperature, koje su se u prvoj polovini februara ponegde na slavonskom istoku spuštale i do -28 stepeni Celzijusa. Prema Dragunovim rečima, u dobrom su stanju rezervni pupovi koji će dati roda.

– Visoki snežni pokrivač pokazao se kao prednost jer je sneg štitio lozu pa štete neće biti trajne – dodao je. Međutim, navodi i kako će se prava slika stanja u vinogradima bolje znati za desetak dana s porastom temperature, a do tada će se videti i hoće li krenuti pupovi koje su u PSS-u nakon višednevnih hladnoća “utoplili”.