Mlekari u Hrvatskoj podelili građanima 550 litara mleka

PinterestFacebookTwitterShare

Mlekari iz Hrvatske, koji već šest dana protestuju zahtevajući da se otkupna cena mleka vrati na 2,6 kuna, danas su u Zagrebu podelili 550 litara mleka građanima, javljaju hrvatski mediji.

Proizvođači mleka iz različitih delova kontinentalne Hrvatske za danas nisu planirali protestne aktivnosti, već su se okupili na misi u zagrebačkoj katedrali, nakon čega su građanima na pijaci Dolac podelili 550 litara mleka.
 
Mlekari ističu da im otkupna cena nije dovoljna za proizvodnju i da će nastaviti proteste, a iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske ponovili su poziv proizvođačima mleka da se povuku s puteva i vrate pregovorima.
 
Iz resornog ministarstva podsećaju da su na sastanku Stručnog saveta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mleka u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske 15. februara bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici udruženja proizvođača i Saveza udruženja proizvođača, te da su doneseni određeni zaključci.
 
U saopštenju Ministarstvo napominje da je na tom sastanku, između ostalih, donesen zaključak da će se Udruženje proizvođača mleka i mlekare kojima isporučuju mleko dogovoriti o novom modelu otkupne cene mleka, koju će primenjivati za februar.
 
Proizvođači mleka su proteklih dana traktorima blokirali pojedine saobraćajnice, kao i mlekaru “Dukat”, izražavajući nezadovoljstvo otkupnom cenom mleka.
 
Mlekari traže povlačenje “Dukatove” ponuđene otkupne cene svežeg sirovog mleka za februar od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtevaju prosečnu otkupnu cenu mleka kao što imaju zemlje EU.