Bugarska obnavlja izvoz električne energije

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarska će obnoviti izvoz električne energije od utorka, 21. februara, najavio je danas direktor Nacionalne električne kompanije Mihail Andonov.
 
On je dodao da se izvoz obnavlja na osnovu naredbe koju je potpisao ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov.
 
Bugarska je izvoz električne energije obustavila pre devet dana zbog nemogućnosti da garantuje pokrivanje domaće potrošnje zbog ogromnih snežnih padavina i rekordno niske temperature. Bugarska je najveći izvoznik električne energije na Balkanu i podmiruje od 40 do 50 odsto potreba u regionu.
 
Prema zvaničnim podacima, Bugarska je u prošloj godini izvezla 10,5 milijardi kilovatčasova struje. U proseku, u susedne zemlje Grčku, Srbiju, Makedoniju i Tursku izvozi 1 000 megavata na čas.
 
Bugarska je u prošloj godini povećala proizvodnju električne energije za 7,5 procenata u odnosu na 2010. godinu, a u ukupnoj proizvodnji termolektrane učestvuju sa 43 odsto, hidroelektrane sa 12 procenata, nukleraka “Kozloduj” sa 33 odsto, a ostatak nadopunjuju obnovljivi izvori, uglavnom vetrogeneratori.