Pokolj srna u Lukavcu

PinterestFacebookTwitterShare

Pet dana posle slučaja u Pepeljevcu kod Kruševca, gde je preklano i povređeno 11 ovaca, novi napad na životinje, samo dva kilometra dalje, u selu Lukavac.


U odgajivačnici otvorenoj pre godinu dana dočekao nas je stravičan prizor i vidno potreseni domaćini.

Tragovi noćnog pira u kojem je stradalo sedam srna, srndać i dvadesetak ukrasnih fazana i zečeva vidljivi su na svakom koraku.

Vlasnik odgajivačnice Aleksandar Bekčić još ne može da proceni kolika je šteta, ali, kako kaže, nije u pitanju novac:

„To je ljubav. Stradali su moji ljubimci koje sam godinama odgajao.”

Za razliku od prethodnog napada na životinje, napadači na srne viđeni su jutros oko 7 časova na delu.

 „Supruga je čula lavež kada je pošla ka štali”, priča Vlastimir Bekčić. „Pozvala me je, i kad sam došao video sam tri psa osrednje veličine kako beže. Jedan je bio ker, a dva domaća. Nismo ih uhvatili ali su još tu, jer je 45 ari imanja ograđeno zbog odgajivačnice.”

Dolazak domaćina, spasao je pokolja preostalih desetak fazana i jarebica i jednog jelena lopatara. Jelen ima otvorene rane po telu koje je, najverovatnije, sam sebi naneo uspaničeno bežeći po kavezu dok su druge životinje stradale.

Uviđaj su, pored policije, obavili i veterinari i lovci čije se prve procene ovoga puta poklapaju.

Prema rečima dr Nataše Čubrak, iz veterinarske stanice “Av lave”, tragovi ujeda pokazuju da su ih napali psi: „Napadali su srne odpozadi. Zečevi su samo davljeni, i to ne za vrat, uglavnom imaju prelome kičme i rebara.”

„Krivac se još nalazi u ogradi”, kaže Vladimir Kostić, predsednik Lovačkog udruženja „Rasina” Kruševac. „Nadam se da ćemo imati sreće da ljudi iz zoohigijeničasrke službe JKP Kruševac, koje smo pozvali u pomoć, uhvate te pse. Šteta je neizmerna, a šta dalje – moraćete da pitate zaštitare životinja, nadležne institucije i resorno ministarstvo. Nama su ruke vezane.”

Šta će grad preduzeti povodom sve učestalijih napada na životinje nismo saznali. Gradski štab za vanredne situacije, koji je u stalnom zasedanju, izjasniće se o svemu tek pošto sve relevantne službe dostave zvanične zapisnike sa uviđaja.