Štrajk na frankfurtskom aerodromu

PinterestFacebookTwitterShare

Zemaljsko osoblje na Frankfurtskom aerodromu stupilo je danas jednodnevni štrajk što je dovelo do kolapsa i otkazivanja 223 letova i premeštanje oko 70 ranije planiranih letova na druge aerodrome u Nemačkoj, saopštio je portparol aerodroma.
 
Nemačka aviokompanija “Lufthansa” koja drži više od polovine letova na aerodromu u Frankfurtu, otkazala je oko 200 svojih dolaznih i odlaznih letova u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, izuzev interkontinentalnih letova koji su svi danas na programu.
 
Obustava rada u jednoj od najvećih evropskih vazdušnih luka počela je noćas 4.00 sata i trajaće u narednih 24 sata.
 
Sindikati traže povećanje plata za 25 do 50 odsto, u zavisnosti od stručne spreme, kao i povećanje bonusa i smanjenje radnog vremena.
 
To je biti treći štrajk na frankfurtskom aerodromu u manje od nedelju dana. U četvrtak prošle nedelje su zbog prekida rada bila otkazana 172 leta, a u petak 280, najviše “Lufthansinih”.
 
Ovoga puta sindikati su se odlučili na štrajk zbog spora sa upravom aerodroma oko plata i radnih uslova za oko 200 članova zemaljskog osoblja.
 
Frankfurtski aerodrom, sa oko 1.300 letova dnevno, treći je po prometu u Evropi, iza londonskog Hitroua i pariskog “Šarl de Gola”, navodi Reuters.