Počeli u podrumu, proširili se na 7.500 kvadrata

PinterestFacebookTwitterShare

Nekada smo kupovali od Bugara, a sada oni kupuju od nas, jer i kod njih posustaje proizvodnja, kaže vlasnik Gradimir Nikolić iz čijih pogona izlazi stotinak raznih proizvoda
 
Ko zna da li bi danas postojala firma NS radijatori, da njen vlasnik, inženjer mašinstva Gradimir Nikolić, nije ostao bez posla u Elektronskoj industriji, pa potom i u firmi „Čegar“, a da prilikom posete bratu u Kanadi nije video radijatore koji se razlikuju od naših. Te okolnosti su svakako bile presudne da pokrene svoj biznis i da se odluči za proizvodnju radijatora novog standarda, Otuda i naziv firme NS (novi standard) radijatori.

Počeo je od bravarske radionice u podrumu i garaži porodične kuće u niškom naselju Brzi Brod, potom je sa članovima porodice radio u zakupljenom prostoru, da bi iz godine u godinu širio poslovni prostor i proizvodnju i povećavao broj zaposlenih. Na Bulevaru cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju kupovao je parcele od privatnih vlasnika i gradio nove pogone. Fabrika trenutno ima pet hiljada kvadrata, a u izgradnji je novi pogon od dve i po hiljade kvadrata. Samo u prošloj godini u novu opremu investirao je oko 250.000 evra. Zapošljava 36 radnika, a kad krene novi pogon, biće otvorena i nova radna mesta.

– Firmu sam registrovao 1991. godine i počeo sa članovima porodice u podrumu kuće. Krenuli smo sa osvajanjem novog modela radijatora – električnih, vodenih i kombinovanih. U Evropi se rade slični, ali niko osim nas ne pravi kombinovane, tzv. eko konvektore. Ideju sam dobio kada sam bio u poseti bratu u Kanadi. Kod njih sam video električne i vodene radijatore, a kombinovane, na struju i vodu, uradio sam po mom projektu. Izvezli smo izvesne količine u Rusiju i Kanadu i tamo su naišli na dobar prijem i pohvale. Kupuju ih u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj. Topla voda obezbeđuje se iz gradske toplane ili iz sopstvenog kotla koji može da bude na čvrsto gorivo, struju, gas. Ukoliko nema dovoljno tople vode, možete da uključite struju. Reč je o zameni za klasične radijatore, ali njihova prednost je u tome što imaju jake izmenjivače i veliku površinu odavanja toplote. Kad postignu željenu temperaturu, oni se isključe, tako da postižete uštedu i do 40 posto. Naravno, sve zavisi od toga kakvu izolaciju ima prostorija koju grejete, objašnjava stručno Gradimir Nikolić.

U početku je zapošljavao prijatelje i rođake, a kako se fabrika širila, otvarana su nova radna mesta. Među zaposlenima danas ima i onih koji su došli još dok je firma bila u povoju. Kadrovsku strukturu čine pretežno mašinski tehničari i inženjeri, potom, elektroinženjeri i ekonomisti. Oprema je visokoautomatizovana, od mašine za lasersku obradu limova, do aparata za mehaničku obradu. Godišnji obim proizvodnje je preko milion evra, ali kada je reč o fizičkom obimu, Nikolić kaže da je to teško izraziti.

– Imamo stotinak raznih proizvoda, od predmeta za široku potrošnju, do medicinske opreme i radimo od jedne do pet hiljada jedinica. Radimo za Telekom i Elektroprivredu Srbije, za automobilsku industriju, za mnoge velike i male firme, ali naša sreća je, ipak, što izvozimo, jer je situacija na domaćem tržištu teška. Posla ima, ali se teško naplaćuje i za sada opstajemo zahvaljujući izvozu, kaže Nikolić.

Gradimir Nikolić nam na kraju poverava da je već ostvario penziju i da fabriku polako prepušta sinu Nikoli Nikoliću koga od diplome na Mašinskom fakultetu deli još jedan ispit.
 
Najbolje u Medijani
 
Predsednik gradske opštine Medijana Dragoslav Ćirković nedavno je uručio Gradimiru Nikoliću priznanje „Najbolje u Medijani“, pa je tako ova firma automatski postala član Biznis kluba i priključila se društvu „Jumisa“, „Erozije“, Nišlijske mehane…

– Verovatno su pratili naš rad i videli da iz godine u godinu povećavamo proizvodnju. Drago mi je da su političari shvatili da bez proizvodnje nema novih društvenih vrednosti. Nažalost, vrlo malo je nas koji stvaramo nove vrednosti, odnosno, koji se bavimo proizvodnjom. Dosta radimo za domaće tržište, ali dosta i izvozimo u Ameriku, Rusiju, Evropu. Tržište je živo i morate stalno da mu se prilagođavate. Otuda u našem programu toliko različitih proizvoda. Ne smete da se specijalizujete samo za jedan proizvod, jer može da se desi da opadne tražnja za njim. Rusima smo prodali jedan rentgen aparat, Amerikancima skenere, Bugarima police. Bio sam na jednom sajmu u Bugarskoj i video da kod njih opada proizvodnja. Nekada smo kupovali od njih, a sada oni kupuju od nas. Sada u Bugarskoj nema ko da uradi ni najobičniju metalnu policu ili regal, komentariše za Ekonometar Gradimir Nikolić.
 
Od skenera i rentgena do poštanskih sandučića
 
U proizvodnom programu NS radijatora je stotinak proizvoda, od skenera i rentgen aparata, do metalnih polica i poštanskih sandučića. U oblasti termomehanike, recimo, zastupljeni su radijatori i kamini, u elektroindustriji – trafopostrojenja visokog i niskog napona, program rasvete, u telekomunikacijama – oprema za telefonske centrale, u automobilskoj industriji – oprema za autobuse i za tehničke preglede vozila, potom, oprema za benzinske pumpe – mehanika za automate za točenje, oprema za trgovinske objekte, najzad, oprema za enterijere poslovnih i stambenih objekata.
 
Milan Momčilović