EPCG: Ne planiraju se restrikcije, štednja prioritet

PinterestFacebookTwitterShare

Crnogorski elektroenergetski sistem stabilno funkcioniše i, uprkos nepovoljnim meteo-uslova, 99,9 odsto potrošača redovno je snabdeveno električnom energijom, navodi se u EPCG saopštenju.

 
Iako je postojala mogućnost uvođenja restrikcija u isporuci energije, koje su osetili potrošači u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, Crna Gora će ipak ovu vanrednu situaciju prevazići bez uvođenja ove nepopularne mere, kako za potrošače, tako i za EPCG. I pored činjenice da se situacija trenutno stabilizovala, ona je i dalje vrlo rizična, jer eventualno havarijsko oštećenje bilo kojeg elektroenergetskog objekta u Crnoj Gori i regionu može ponovo dovesti do nestašice električne energije.
 
– Elektroenergetski bilans do kraja sedmice nije „zatvoren”, jer očekujemo dodatnu stabilizaciju tržišta. Električna energija se i dalje teško nabavlja, ali usled najave poboljšanja vremenskih uslova očekuje se povećanje dotoka čime bi se podigao nivo naših akumulacija, čije ionako male rezerve koristimo, navodi se u saopštenju.
 
Podsećamo da je ledeni talas koji je zahvatio jugoistočnu Evropu i u kontinuitetu trajao petnaestak dana, izazvao rekordno niske temperature i uslovio rekordno visoku potrošnju električne energije, u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Srbiji i Hrvatskoj, čak i najveću zabeleženu potrošnju električne energije ikada.
 
Stanje je najzad počelo da se delimično stabilizuje. Koliko je situacija u regionu bila ozbiljna i složena, govore i činjenice da je izvoz energije iz zemalja koje jedine imaju bilansne viškove energije u regionu, pre svega Rumunije i Bugarske, a zatim i Bosne i Hercegovine, bio u potpunosti obustavljen odlukama njihovih Vlada, tako da su ranije ugovorene i preuzete obaveze o isporuci električne energije iz ovih zemalja stavljene van snage zbog stanja elementrane nepogode (tzv. “force majeure”).
 
Kao rezultat svih navedenih otežavajućih okolnosti, elektroprivrede u regionu su bile primorane da na tržištu kupuju dodatne količine energije, zarad zadovoljenja svojih, neplanirano velikih i iznenadnih potreba za energijom, pa tako i EPCG.
 
– Još jednom naglašavamo da ovaj dodatni uvoz električne energije neće negativno uticati na potrošače u Crnoj Gori. Svi prenosni kapaciteti za uvoz energije u region, od Mađarske ka jugu su u celosti bili popunjeni, pa u region nije bilo moguće dovesti svu neophodnu energiju, navodi se u saopštenju.
 
I pored toga što EPCG u ovako složenim okolnostima čini sve da elektroenergetski sistem bude stabilan i dalje apeluje na potrošače da racionalno troše električnu energiju.
 
– Zahvaljujemo se svim odgovornim građanima i preduzećima koji električnu energiju koriste samo za realne potrebe, kao i medijimima i pojedincima koji pozivaju na štednju i time omogućavaju da eleletroenergetski sistem stabilno funkcioniše, zaključuju iz EPCG.