Koliki je javni dug Srbije?

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da je javni dug Srbije premašio 45 odsto BDP-a, dok su iz Ministarstva finansija danas saopštili da je javni dug 43,2 odsto BDP.
 
„Naš javni dug je prešao 45 odsto BDP-a. Veliki deo našeg duga je dug u devizama. Otuda kretanje kursa utiče i na nivo našeg duga. Ako ima depresijacije onda će dug mnogo lakše da probije granicu od 45 odsto BDP-a“, upozorio je Šoškić u intervjuu za magazin „Biznis“.
 
Na pitanje kako će Srbija finansirati javni dug ove godine, Šoškić je upozorio na opasnost od rasta riziko premije zemlje, koji se može desiti i zbog odlaganja dogovora sa MMF-om. On je precizirao da to može da se odrazi i na uslove i strukturu finansiranja javnog duga.
 
„Po svoj prilici, uslovi mogu biti nepovoljniji nego što su bili 2011. godine“, upozorio je Šoškić i napomenuo da kao odgovorna država, moramo na vreme da pravimo alternative, a ne da budemo iznenađeni „snegom koji je pao u januaru“, kad mu je i vreme.
 
Govoreći o zaustavljanju aranžmana sa MMF-om, Šoškić je ocenio da bi vreme do njegovog nastavka Srbija trebalo da iskoristi za reformu javnog sektora i poreskog sistema.
 
Po njegovim rečima, nema razloga za paniku, ni za destabilizaciju i imamo mogućnost da sve nastavimo tamo gde smo stali.
 
Javni dug Srbije na kraju januara 2012. godine bio je oko 14,47 milijardi evra, što je 43,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. Zakonom o budžetskom sistemu javni dug Srbije ograničen je na 45 odsto BDP-a.
 
Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju januara iznosile su oko 12,39 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio oko 5,21 milijardi evra, a spoljni dug 7,18 milijardi evra.Ukupne indirektne obaveze na kraju januara bile su 2,08 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.