Niže marže ugasile male trgovce

PinterestFacebookTwitterShare

Unija poslodavaca Srbije saopštava da je zbog primene Uredbe o ograničenju marže za osnovne životne namirnice, porastao broj malih prodavnica koje su zatvorene.
 
Od 1. januara do 15. februara zatvoreno je 875 malih trgovina, a 3.430 ljudi je izgubilo posao, piše u saopštenju. Taj podatak je UPS dobio “na terenu” i od udruženja trgovaca Novog Sada, Beograda, Subotice, Valjeva, Šapca, Niša i Leskovca. Ta udruženja, sa oko 1.730 objekata u kojima je zaposleno oko 10.500 radnika, zatražila su hitan sastanak sa ministrom trgovine Dušanom Petrovićem. 

Podseća se da je 2011. godini maloprodaja opala za 17 odsto, a samo do septembra te godine je zatvoreno 3,5 puta više malih trgovina nego što je otvoreno. 

Uredba o ograničenju marži je, uz to, “većinu naterala da posluju s gubicima što će narednih meseci prinuditi mnoge vlasnike da zatvore svoje male trgovine”, procenjuje UPS. 

Precizira se da skoro 70 odsto ukupne prodaje u tima radnjama čine hleb, mleko, jogurt, brašno, šećer, ulje, cigarete, a prosečan račun kupca je manji od 300 dinara. 

Uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice doneta je 30. decembra 2011. godine.