Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Konferencija i sajam “zelene gradnje” održaće se od 23. do 25. februara u Beogradu. Učeštvovaće više od 40 izlagača i više od 20 svetskih stručnjaka, saopštio je danas organizator – Savet zelene gradnje Srbije.

Cilj konferencije u centru Belekspo je da se na jednom mestu nadju predstavnici svih medjunarodnih standarda “zelene gradnje” što je, kako je istaknuto, retkost u svetu.

Publika iz Srbije i regiona će na jednom mestu moći da se upozna sa standardima izgradnje uz uvažavanje ekoloških zahteva iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske, SAD koji se primenjuju širom sveta. Učesnik konferencije biće i Džeri Judelson iz SAD, jedan od pionira standarda zelene gradnje LEED, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač o toj temi u svetu.

Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) su medju zvanicnim dogadjajima pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ih je svrstao medju najvažnije dogadjaje u toj oblastu u prvoj polovini ove godine u Evropi. Sajam i konferencija će otvoriti ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić čije je ministarstvo podržalo skup zajedno sa Gradom Beogradom.

“Zelena gradnja” je efikasan način proizvodnje i korišćenja materijala i energije u izgradnji zgradar, uz manje štetnog uticaja na okolinu, i uz potpuni komfor življenja. Ona pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvodjenje radova, minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih i materijala sa što je moguće manje štetnih supstanci i racionalno korišćenje prirodnih resursa.

“Zelena gradnja” doprinosi smanjenju potrošnje vode za 40 odsto, emisiju ugljen-dioksida smanjuje za 33 odsto, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.