Istraživanje: Samo 13 odsto stanovnika Srbije fizički aktivno

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki stres je problem sa kojim se suočava više od trećine građana Srbije, a samo 13 odsto njih se protiv toga bori vežbanjem i fizičkom aktivnošću, pokazalo je istraživanje na sajtu www.ceevee. rs.
 
Oko 40 odsto građana Srbije provede sedeći duže od osam sati dnevno, a osnovni uzrok takvog života je nedostatak motivacije koji ističe oko 30 odsto ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, muškarci se češće i više bave sportom nego žene i taj odnos je 69 prema 31 odsto u korist jačeg pola.
 
Žene više vole da čitaju knjige ili slušaju muziku, pa se na taj način relaksira više od 60 odsto dama i nešto manje muškaraca.

Najaktivniji i najdinamičniji u borbi protiv stresa su građani uzrasta od 25 do 35 godina starosti. U istraživanju su učestvovali i građani Rumunije i Bugarske, za koje se pokazalo da su pod većim stresom nego susedi iz Srbije.

Istraživanje je sprovedeno izmedju novembra 2011. i januara 2012. godine na regionalnom nivou – u tri države, putem sajtova BestJobs i CeeVee.

Sa tih sajtova poručuju da dnevni stres može biti neutralisan pomoću kretanja i vežbanja i upozoravaju da stres i nektivnost mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme.