Naftaši: Benzin u Srbiji ispod proseka

PinterestFacebookTwitterShare

Cene benzina i dizela u Srbiji su ispod proseka u regionu, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).
 
To udruženje je navelo da su prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u dinarima malo više nego pre 15 dana. Listu zemalja sa najvišom cenom goriva i dalje predvode Grčka i Mađarska, bez obzira na to o kom se gorivu radi.
 
Cena benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji je 1,28 evra za litar i to gorivo je jeftinije samo u Bosni i Hercegovini, a skuplje Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.
 
Evrodizel u Srbiji košta 1,27 evra, a cena tog goriva je niža u BiH, Hrvatskoj i Makedoniji, a viša u Albaniji, Sloveniji, Rumuniji i Bugarskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori. 

Prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbiji u prošloj nedelji je veća za 90 para nego pre 15 dana, dizela D2 za 50 para i benzina premijum BMB 95 za 70 para. 

Kada se prosečne maloprodajne cene goriva u poslednjih dve nedelje izraze u evrima, promena cena goriva gotovo da nema. U ostalim zemljama u regionu zabeležene su zanemarljive promene prosečnih cena goriva. 

Kada se izuzmu Mađarska i Grčka, u kojima su izuzetno velika državna zahvatanja, cene u ostalih devet zemalja su veoma ujednačene. Izraženo u evrima (po srednjem kursu nacionalnih banaka) razlike u prosečnim cenama i benzina i dizela su maksimalno 20 evro centi.