I Kazahstanci žele da grade Koridor

PinterestFacebookTwitterShare

Grupa investitora iz Kazahstana je zainteresovana za ulaganje u razvojne projekte od vitalnog značaja za privredni razvoj Srbije.
 
Privrednici iz Kazahstana prostor za konkretnu saradnju i sklapanje poslovnih aražmana vide u investiranju u putnu, železničku, vodnu infrastrukturu, kao i u energetski sistem naše zemlje.
 
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je istakao značaj i mogućnosti Kazahstana, izrazivši nadu da će se započeti razgovori brzo pretočiti u konkretne poslovne aražmane. Mrkonjić je kazao bi izgradnja autoputa od Čačka do Kruševca u dužini oko 100 kilometara mogla da bude veoma interesantna za Kazahstance, uz učešće domaćih preduzeća i naveo da je reč o investiciji od oko milijardu evra.
 
“Nama je žao što do sada nismo ostvarili veći obim privredne saradnje, s obzirom na velike potencijale vaše zemlje. Da to ispravimo imamo dovoljno vremena i prostora. Kad ovo kažem to mogu da konkretizujem i predložim da vaša kompanija investira u dva primarna projekta kad je reč o putnoj infrastrukturi Srbije”, izjavio je Mrkonjić. 

Srpski ministar je detaljno upoznao članove privredne delegacije iz Kazahstana o potencijalnim projektima, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku. 

“Prioritet Srbije u narednih 10 godina je izgradnja putnih Koridora 10 i Koridora 11. Na Koridoru 10 je završen severni krak u dužini od 140 kilometara, a počeli smo radove na novih 130 kilometara”, rekao je Mrkonjić. 

Drugi prioritet je, prema njegovim rečima, izgradnja autoputa od Temišvara preko Vršca i Beograda prema Crnoj Gori. “To je vaša šansa da investirate novac, jer je ovaj putni pravac jedan od najfrekventnijih i veoma isplativ”, kazao je ministar. 

On je podsetio da je Srbija sama započela deonicu od Uba do Lajkovca, da se priprema deonica Lajkovac-Ljig, a da su gradnju autoputa od Ljiga do Čačka posao dobile kompanije iz Azerbejdžana.