CG rasprodaje državne kompanije

PinterestFacebookTwitterShare

Crna Gora je usvojila plan privatizacije za tekuću godinu, kojim je predviđena prodaja 11 kompanija, koje su trenutno u većinskom državnom vlasništvu.
 
Putem javnog tendera privatizovaće se Novinsko-izdavačko preduzeće Pobjeda, Montekargo-Podgorica, nacionalna avio-kompanija Montenegroairlines, Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar i Železnička infrastruktura Crne Gore.
Vlada Crne Gore planira da ove godine proda i Jadransko brodogradilište Bijela, mlekaru Zora – Berane, hotelsku grupu Budvanska rivijera, Ulcinjsku rivijeru, Institut crne metalurgije u Nikšiću, kao i Fabriku elektroda Piva u Plužinama. Kako je saopšteno, modelom privatno javnog partnerstva u zakup će se ponuditi brojni lokaliteti, privredna društva i vojno-turistički kompleksi. 

Vlada Crne Gore tako će u zakup ponuditi Adu Bojanu, Veliku plažu Ulcinj, kao i turističke objekte na planinama Bjelasica i Komovi. U zakup će biti ponuđeni i Montepranzo-Bokaprodukt iz Tivta, Pošta Crne Gore, kao i kasarna Orijenski bataljon u Kumboru i ostrvo Mamula. 

Crnogorska vlada ponudiće u zakup i valorizaciju vojno-turistički kompleks Valdanos kod Ulcinja, ostrvo cveća i zemljište Prevlake kod Tivata, kao i Bigovo kod Kotora. 

“Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standard”, navodi se u saopštenju.