Azija glavni kupac iranske nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Velike azijske države glavni su kupci iranske nafte, dok prodaja u Evropskoj uniji predstavlja tek petinu izvoza crnog zlata iz Islamske Republike.
 
Prema podacima američke vladine agencije za informisanje o energetici (EIA), Iran zauzima četvrto mesto na planeti po rezervama nafte. Ova zemlja je drugi proizvođač u Organizaciji izvoznica nafte (Opek) i treći izvoznik u svetu.

Američka agencija takođe navodi da je izvoz, koji čini više od polovine prihoda vlade, uglavnom namenjen zemljama u Aziji, koje imaju ogromnu potrebu za energijom zbog veoma visoke stope regionalnog rasta. Tako od 2,15 miliona barela nafte, koliko je dnevno u proseku Iran 2010. godine izvozio, dve trećine je bilo namenjeno azijskim državama – Kina (20 odsto), Japan (17odsto), Indija (16 odsto) i Južna Koreja ( devet odsto).

Agencija navodi da je od 2,5 miliona barela nafte, koliko je Iran prosečno dnevno izvozio od januara do septembra 2011, 600.000 barela dnevno bilo namenjeno državama EU, što je nešto više od 20 odsto ukupnog izvoza.

U Evropi glavni uvoznici su Italija, Grčka i Španija.