Uskoro na trpezama veštačko meso

PinterestFacebookTwitterShare

Prototip hamburgera uzgojenog iz matičnih ćelija izgledaće i imaće ukus kao i svaki drugi, rekao je tvorac veštačkog hamburgera na konferenciji za novinare, britanski naučnik Mark Post.
 
Post je šest godina pokušavao da pretvori matične ćelije u meso, a prvi pokušaji su uključivali burgere od mišjih matičnih ćelija. Osim hamburgera, proizveo je i lignje , svinjetinu i na samom kraju i govedinu, prenosi Daily Mail. Cena izrade hamburgera od veštačkog mesa iznosi neverovatnih 265.000 eura, a meso se proizvodi u četiri odvojena postupka. Prvo se matične ćelije uzimaju iz mišića krave. Potom se inkubiraju u hranjivu supu, izgledom sličnu nedovoljno kuvanom jajetu. Ta se smesa suši, rasteže i reže na trake, a na samom kraju se meša s masnoćom kao i drugo mleveno meso kako bi nastao burger. 

“Ovakav postupak proizvodnje mesa još uvek je previše dugotrajan, a u interesu nam je da ga smanjimo na manje od šest nedelja od uzimanja matičnih ćelija do samog jedenja mesa – rekao je profesor Mark Post, koji je već proizveo burger, ali će njegovu finalnu verziju javnosti predstaviti u oktobru ove godine. 

On je uveren kako je stvaranje mesa od matičnih ćelija ekološka i moralna alternativa koja će koristiti čovečanstvu, a veštačko meso se može napraviti ekstra zdravim dodavanjem raznih nutrijenata u njega. Ipak, zbog činjenice da je izvor veštačkog mesa ipak životinjski, vegetarijanci su već izrazili svoje protivljenje iskorišćavanju životinja. S time se ne slaže i profesor Filip Torton s Livestock Instituta za istraživanja u Edinburgu. 

“Mogli bismo smanjiti broj životinja na svetu koje se uzgajaju samo za klanje, a njihovom redukcijom bi se smanjila i proizvodnja brojnih štetnih gasova”, smatra Torton. 

Torton veruje da bi se ljudi brzo prilagodili i jeli veštačko meso ukoliko bude dostupno po normalnoj ceni. 

“Ovo je samo koncept kojim želimo da pokažemo ljudima da je moguće stvoriti veštačko meso: burgere, kobasice, bifteke. Sve ovo će sukoro postati realnost. Postoje ugrožene životinje čije meso ćemo vremenom uspeti da stvorimo što će ih spasiti od ubijanja i istrebljenja”, zaključuje Mark Post. 

Postovim procesom od jedne jedine matične ćelije biće moguće stvoriti milione hamburgera zahvaljujući njihovoj sposobnosti da rastu i razmnožavaju se.