Francuska traži zabranu odredjene vrste kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija saopštila je danas da je od francuske vlade dobila zahtev da se hitno zabrani uzgajivanje kukuruza OGM Monsanto MON810 u celoj Evropskoj uniji i dodala da će razmotriti taj zahtev, saopšteno je u Briselu.
 

– Dobili smo zahtev francuske vlade, koja traži hitnu zabranu uzgoja kukuruza OGM MON810 na celoj teritoriji EU na osnovu svojih naučnih studija – izjavio je portparol Evropske komisije Frederik Vensan i dodao da će taj zahtev razmotriti komesar za zadravlje i potrošače Džon Dali.
 
Francuski zahtev je upućen na osnovu naučnih saznanja i preporuke Evropske agencije za bezbednost ishrane iz 2011. godine da uzgoj te vrste kukuruza “predstavlja opasnost za okolinu”.
 
Ta vrsta kukuruza se najviše uzgaja u Španiji, a u francuskoj naučnoj studiji se navodi da ta vrsta kukuruza utiče na okolnu faunu jer povećava rizik od “rezistencije na razne otrove”.
 
U studiji se dodaje da se zbog toga povećava upotreba insekticida, jer insekti posebno napadaju taj kukuruz, a to sve može biti štetno za zdravlje.