Popis poljoprivrede posle pola veka

PinterestFacebookTwitterShare

Verovali ili ne, poslednji popis u poljoprivredi obavljen je 1960. i svi podaci su uglavnom iz te godine. Dakle, svi brojevi vezani za selo, izuzev podataka da u Srbiji ima 650.000 poljoprivrednih gazdinstava, dobijeni popisom početkom oktobra prošle godine, su rezultat procene.


Ovaj posao je odlagan zbog nedostatka novca, kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Ako sve bude po planu, u Srbiji će od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine biti obavljen popis poljoprivrede, prvi od 1960. godine, koji je postao i međunarodna obaveza naše zemlje.

Država od tada nema pouzdane podatke o obradivoj površini i broju stočarskih gazdinstava. Prvi popis u istoriji Srbije obavljen je 1834. godine, a po savremenoj metodologiji 1921. godine, dok je poslednji popis stanovništva obavljen od 1. do 15. aprila 2002, ne računajući onaj od 1. do 15. oktobra 2011. godine.

Popis poljoprivrede treba da pokaže koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to u kakvom je stanju poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata… Popis poljoprivrede je važan za evropske integracije Srbije i najbolji je način da se dobiju sveobuhvatne i precizne informacije koje će poslužiti kao osnova za buduće planove u poljoprivredi. Poljoprivrednici će morati da odgovaraju na pitanja o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, zemljištu koje poseduju, površini zemlje pod usevima, broju voćnih stabala, navodnjavanju, upotrebi mineralnih đubriva i broju stoke, sve do mehanizacije i radne snage, ali i o vlasništvu i zakupu zemljišta.

Inače, Srbija je i zemlja u kojoj se vrše procene prinosa i donosi sud o uspeloj žetvi pšenice, soje, suncokreta, berbi kukuruza, pa i voća. A na bazi procene se ističu i setvene površine. Takav metod je nepouzdan i što se tiče priče o pšenici već se vidi i da je štetan.

Popis će ako se bude kontrolisao i pomoću satelitskih uređaja biti najbolja investicija u poljoprivredu koja će doneti istinu o našim potencijalima i strukturi poljoprivredne proizvodnje.