Švajcarske ugostitelje “ubi” franak

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici turističkog i ugostiteljskog sektora uputili su zahtev Švajcarskoj nacionalnoj banci za snižavanje vrednosti švajcarskog franka u odnosu na evro.


Predstavnici ugostiteljskog sindikata “Postojana unija” iz Berna, odluku švajcarske vlade iz septembra prošle godine da veže kurs nacionalne valute za evro po kursu od 1,20 švajcarskih franaka za jedan evro, smatraju neodrživom.

Oni su u ponedeljak uputili pismo direkciji Švajcarske nacionalne banke zahtevajući promenu kursa švajcarskog franka na 1,40 za jedan evro, uz obrazloženje da zbog suviše visokog kursa nacionalne valute njihov sektor trpi ogromne gubitke.

“Naš posao je doveden u pitanje. Turistički radnici i ugostitelji su najpogođeniji previsokim kursom švajcarskog franka. Uprkos odluci Švajcarske nacionalne banke, valuta je i dalje na previsokom nivou da bi se moglo poslovati”, ističu predstavnici ovog sindikata.

Broj noćenja i bukiranih aranžmana u švajcarskim hotelima u prošloj godini drastično je smanjen, a takav trend se nastavio i početkom ove godine.