Grčkoj odobrena pomoć od 130 mlrd evra

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon više od 12 sati razgovora, zemlje članice evrozone postigle su sporazum o finansijskom paketu pomoći Grčkoj od 130 milijardi evra.
 


 
Ministri evrozone su do duboko u noć razmatrali da li da usvoje paket, čime bi privatni poverioci, poput banaka i osiguravajućih društava, otpisali dug Grčkoj kako bi ukupna dugovanja zemlje mogla da budu smanjena za čitavih 100 milijardi evra. Grčki dugovi dostižu 360 milijardi evra.
 
“Postigli smo dalekosežan dogovor o novom grčkom programu i ulozi privatnog sektora što će dovesti do značajnog smanjenja duga za Grčku, ali će i popločati put prema dosad neviđenom načinu službenog finansiranja”, kazao je predsednik Eurogrupe Žan Klod Junker nakon što je postignut dogovor, prenosi Reuters.
 
Evro je nakon ovih vesti odmah porastao za 0,5 posto u odnosu na dolar i tako nadoknadio gubitke koje je pretrpeo dok se vest iz Brisela čekala.
 
Grčka je u proleće 2010. dobila prvi paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra.
 
Vlada u Atini je protekle nedelje prihvatila nove mere štednje koje predstavljaju uslov za drugi paket pomoći od 130 milijardi evra.