Britanska Lloyds banka traži povraćaj bonusa od čelnika

PinterestFacebookTwitterShare

Britanska banka Lloyds Banking Group zatražila je povraćaj preko 2 miliona funti u isplaćenim bonusima od 13 čelnika banke zbog neetične prodaje raznih oblika osiguranja svojim klijentima. osiguranje su prodavali uprkos tome što su bili svesni da mnogi klijenti neće imati pravo da iskoriste ta osiguranja, odnosno da neće zadovoljiti uslove za dobijanje osiguranih usluga.
 
Među čelnicima je i bivši izvršni direktor Erik Daniels, koji će izgubiti 580.000 funti nakon što mu je izvorni bonus srezan za 40 odsto. Još četiri direktora moraće da vrati između 190 i 220 hiljada funti, a osam drugih dužnosnika biće kažnjeno s otprilike 100.000 funti, javlja BBC.

Međutim, cifra kojom su čelnici banke kažnjeni je mizerna, jer je Lloyds morao sa strane da odvoji čak 3.2 milijardi funti za eventualne kompenzacije onima kojima su nepropisno prodata osiguranja.

Valja napomenuti kako je Lloyds prva britanska banka koja je od svojih direktora zatražila povraćaj bonusa zbog loših poslovnih rezultata koje su ostvarili. U ovom slučaju kazna će se naplatiti reduciranjem iznosa u već dodijeljenim deonicama.