Barel u SAD-u najskuplji u poslednjih devet meseci

PinterestFacebookTwitterShare

Cena barela nafte u SAD dostigla je danas najviši nivo u poslednjih devet meseci, posle objave o usvajanju drugog paketa finansijske pomoći za Grčku.
 
Barel sirove nafte za isporuke u martu u SAD trenutno košta 105 dolara i 44 centa, posle poskupljenja za dva dolara i 20 centi, što je najveća cena od 5. maja prošle godine.
 
Na evropskim tržištima za sada nije bilo značajnijih izmena. Barel brent nafte za isporuke u aprilu prodaje se za 120 dolara, posle poskupljenja za jedan cent, prenela je agencija “Blumberg”. Cena nafte porasla je pod pretpostavkom da će “stvari u Grčkoj verovatno funkcionisati neko vreme”, izjavio je Rik Spuner, glavni tržišni analitičar kompanije “CMS markets” iz Sidneja. On je dodao da određeni rizik na tržište donosi situacija u Iranu.
 
Inspektori UN počinju dvodnevne sastanke u Iranu, na kojima će Teheranu ponuduti priliku da dokazima demantuje spekulacije o spornim elementima svog nuklearnog programa.
 
Cena nafte dodatno je porasla nakon što je iransko Ministarstvo za naftu pre dva dana saopštilo da su prekinute isporuke Velikoj Britaniji i Francuskoj. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je da ovaj postupak Irana “neće imati uticaj na zalihe britanskog energetskog sektora”.