Odaberite pravu web adresu za svoj korporativni websajt

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon što ste odlučili da otvorite firmu, vreme je da odmah otvorite i svoj websajt, a u okviru toga, morate da odaberete i ime domena – jedinstvenu web adresu koju će vaš sajt imati.

Registracija domena jedna je od najvažnijih akcija prilikom pokretanja kvalitetnog prisustva na Internetu, ali u isto vreme, izbor imena domena predstavlja i jedan od najtežih zadataka. Internet domen predstavlja vašu jedinstvenu adresu na Internetu, ono “www” po kojem će vas klijenti upoznavati, komunicirati sa vama, a konkurenti kopirati vaše uspešne ideje.

Internet portal economy.rs donosi neke preporuke za odabir buduće web adrese vašeg websajta.

Manje je više
 
… ili u ovom slučaju, “kraće je više”. Svaki posetilac koji poseti vaš websajt zapamtiće web adresu, samo ukoliko nije previše komplikovana. Potrudite se da odaberete ime domena koje će biti jednostavno i lako za pamćenje. Ukoliko je ime predugačko ili teško za pamćenje, niko se neće potruditi da zapamti ime.

Obavezno .com domen
 
.com internet domen najvišeg nivoa (eng. com TLD – top-level domain) je daleko najpopularniji domen na globalnom nivou. Ukoliko tražite domen za svoju firmu, pokušajte da to bude .com domen, zbog kredibiliteta koji ovaj domen donosi. Naravno, postoji mnogo kompanija koje imaju .net ili .org domen. Ipak, postoji i izuzetak – ukoliko poslujete na nekom ograničenom geografskom području, npr, samo u Srbiji, slobodno možete registrovati željeni .rs ili co.rs domen (za Veliku Britaniju je .uk, Australiju .au, Kanadu .de ili Nemačku. de).

Jedinstveno ime domena
 
Potrudite se da ime vašeg sajta bude jedinstveno, da ne stvara konfuziju sa drugim ili popularnijim sajtovima. Neka ime domena bude jednistveno ne samo vama, već i svim potencijalnim korisnicima.

Brainstorming imena
 
Kada počnete da tražite ime domena, napravite listu interesantnih domena i sužavajte izbor dok ne dođete do pravog rešenja. Ukoliko pokrećete prodajni sajt, u imenu mora postojati nešto vezano za elektronsku trgovinu, prodaju ili kupovinu – pravi primer je sajt ProdajLako.com koji je prodajni sajt za celu teritoriju Balkana.

Jednostavno ime u pogledu kucanja
 
Ukoliko je ime jednostavno, kratko i jedinstveno, ostaje vam samo da bude efikasno i u pogledu pisanja – izbegavajte slova “q,” “z,” “x,” “c,” i “p”, ali u našem srpskom jeziku, prinuđeni smo da izbegavamo i tzv. Vukova slova, koja mogu dovoditi u zabunu.

Ne kradite imena
 
Imena brendova, kompanija, zaštićenih robnih marki – savetujemo da izbegavate prilikom zakupa domena jer ćete sebi doneti više štete nego koristi. Iako je kod nas pravna država prespora, ukoliko vas vlasnik tuži, gotovo sigurno ćete izgubiti spor.

Domen kao ime brenda
 
Ovo je dobitna kombinacija koja se preporučuje u svim slučajevima – brendirate svoj proizvod, a samim tim vaš domen postaje moćna alatka u celokupnom procesu brendiranja proizvoda.