Golić: Angažovati i domaću građevinsku operativu

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nastojaće da na izgradnji deonice autoputa Banjaluka – Doboj od Prnjavora angažuje domaću građevinsku operativu, jer bi, prema rečima resorne ministarke Srebrenke Golić domaći izvođači mogli da se udruže i budu partner stranim investitorima.

Golićeva je na konferenciji “Austrija showcase – građevinarstvo i infrastruktura” u Banjaluci, rekla da Ministarstvo intenzivno radi na uklanjanju pravnih i tehničkih barijera sa ciljem stvaranja poslovnog ambijenta u kojem bi strani i domaći investitori mogli da posluju u RS.

Prema njenim rečima, konferencija na kojoj učestvuje 11 austrijskih kompanija, pokazuje da su austrijski privrednici voljni da investiraju u Republiku Srpsku u oblast građevinarstva i infrastrukture.
 
Golićeva je podsetila da su prošle godine na inicijativu Ministarstva smanjene republičke administrativne takse, te da se svi zakoni usklađuju sa direktivama EU kako bi i to bio jedan od motiva za privlačenje investicija.

“Ove godine u programu Ministarstva je i ključni Zakon o uređenju prostora i građenju, što će stvoriti nove olakšice u cilju privlačenja stranih investitora”, navela je Golićeva.

Trgovinski savetnik u Ambasadi Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da je svaki projekat u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Doboj interesantan za učesnike današnje konferencije, s obzirom da se radi o austrijskim građevinskim kompanijama. On je dodao da su austrijski partneri najviše zainteresovani za saradnju u kojoj je težište na putnoj i železničkoj infrastrukturi.