Loša ponuda, povrće pod ćebadima

PinterestFacebookTwitterShare

Trend loše ponude i tražnje povrća i voća na pijacama u Srbiji zbog nepovoljnih vremenskih uslova nastavljen je i prošle sedmice, a cene su uglavnom bile nepromenjene u odnosu na nedelju pre, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

 
Ponuda povrća na kvantaškoj i zelenim pijacama u Beogradu bila je veoma slaba usled jako niskih temperatura, a prodavci koji su i došli na pijacu povrtarske kulture su držali pod ćebadima i u tezgama da ne bi smrzle.
 
Vremenske prilike su takođe uslovile jako lošu ponudu i potražnju voća, a na pijačnim tezgama bilo je izloženo jedino suvo i jezgrasto voće, dok su ostali proizvodi uglavnom bili sakriveni i ušuškani u kućice ispod tezgi. Kupaca skoro da i nije bilo.
 
Ponuda povrća na zelenoj pijaci u Pirotu bila je prosečna za ovo doba godine zbog niskih temperatura, a prodajne cene nepromenjene. Ponuda voća bila je ustaljena, sa malim oscilacijama u ceni u odnosu na prethodni period.
 
Zelena pijaca u Kikindi i protekle nedelje nije funkcionisala zbog niskih temperatura i visokog snega. Potrošači su povrtarske kulture i voće mogli da pazare jedino u marketima na području grada. Cene su uglavnom zadržale prošlonedeljni nivo.
 
U pogledu prodajnih cena povrća na zelenoj pijaci u Vranju u toku treće nedelje februara nije bilo značajnijih promena.
 
Što se voća tiče, zbog slabije ponude su poskupele jabuke – sa 35 dinara na 50 dinara za kilogram, dok su cene ostalog voća ostale na prošlonedeljnom nivou.
 
Nepovoljni vremenski uslovi i dalje uslovljavaju veoma slabu ponudu i tražnju povrća i voća na zelenoj pijaci u Pančevu. Cene su bile na nivou prošlonedeljnih.
 
Na zelenoj pijaci u Nišu evidentiran je mali broj prodavaca tokom cele nedelje, ali ponuda proizvoda nije izostala. U takvim uslovima došlo je do manjeg porasta cena pojedinih proizvoda, naročito jabuke i limuna. Kvantaška pijaca u ovom gradu ni protekle sedmice nije radila zbog veoma niske temperature i snežnih padavina.
 
Kilogram brokolija, belog pasulja i spanaća od 13. do 19. februara najčešće je koštao 200 dinara, cvekle, šargarepe i kupusa 50 dinara, paprike i patlidžana 350 dinara, crnog luka i krompira 40 dinara.
 
Cena kilograma banana i grejpfruta u tom periodu iznosila je 120 dinara, jabuka između 40 i 70 dinara, kivija 130 dinara, limuna i mandarina 100 dinara, a pomorandži 80 dinara.