Krajem marta izvlačenje dobitnika steonih junica u Kuršumliji

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević izjavila je da će krajem marta biti organizovano javno izvlačenje dobitnika 100 steonih visokomlečnih junica, simentalske rase.


– Junice će poljoprivrednici dobiti besplatno. Za dobijanje junica će moći da konkurišu svi koji imaju jednu ili više krava. Svaki dobitnik će se obavezati da je ne otuđi za pet godina, a najpre će imati obavezu da je osigura i da prvo žensko tele besplatno dodeli drugom stočaru sa teritorije opštine Kuršumlija – kazala je Vesna Jakovljević novinarima.

Jakovljević je istakla da je ta akcija organizovana u cilju povećanja stočarskog fonda i poboljšanja rasnog sastava goveda na teritoriji opštine Kuršumlija.

Prema njenim rečima, na području kuršumlijske opštine je uglavnom zastupljena stočarska proizvodnja pa su za dobijanje steonih junica zainteresovana mnoga registrovana poljoprivredna domaćinstva.

– U nerednim periodu zainteresovani će podneti zahteve, a zatim ćemo organizovati javno izvlačenje dobitnika – kazala je Jakovljević.

Inače, podela steonih junica je jedna od podsticajnih mera poljoprivrednicima sa tog područja koje je obezbedila lokalna samouprava iz Kuršumlije, radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Kupovinu steonih junica je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede sa 18 miliona dinara.