Slovenija daje 600 miliona evra za pomoć Grčkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon što je kasno sinoć u Briselu dogovoren drugi paket pomoći za Grčku, vredan 130 milijardi evra, ministar finansija Slovenije Janez Šušteršič izjavio je da će doprinos njegove zemlje paketu iznositi oko 600 miliona evra.


“Ukoliko mere budu u potpunosti primenjene, udeo Slovenije (u paketu pomoći) će, prema trenutnoj proceni, biti malo iznad 600 miliona evra”, rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare u Briselu, a prenela slovenačka agencija STA.

Ministar je naglasio da će biti potrebno da slovenački zakonodavci odobre garancije i moguće smanjenje kamatnih stopa na grčke obveznice. On očekuje da će parlament započeti debatu o tome u martu.

Drugi paket pomoći uključivaće neiskorišćena sredstva iz prvog, dogovorenog u maju 2010, pojasnio je Šušterčič dodajući da će delovi pomoći koji nisu iskorišćeni biti uključeni u ovu sumu (130 milijardi)”. Međutim, još nije jasno na koji način će novac iz prvog paketa biti prebačen u drugi.

Prema novom paketu, Evropska centralna banka i nacionalne centralne banke takođe će raspodeliti profit od obveznica koje su po povoljnim uslovima kupovale na sekundarnim tržištima, što će obezbediti dodatna sredstva koja mogu da budu upotrebljena za pomoć Grčkoj.

“Uloga centralnih banaka vezana je prvenstveno za njihovu kupovinu grčkih dužničkih hartija, na kojima je ostvaren izvestan profit koji sada može biti upotrebljen da se dodatno pomogne Atini”, naveo je ministar.

Na pitanje o obimu grčkih obveznica u rukama slovenačke centralne banke, ministar je rekao da ta banka ima “relativno” malo takvih hartija, naglasivši da će sve odluke vezane za obveznice morati da odobri sama banka, budući da vlada u Ljubljani nije ovlašćena da donosi odluke u ime centralne banke.

Prema novom paketu pomoći, privatni kreditori će otpisati 53,5 odsto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu, ili oko 107 milijardi evra. Paket takođe podrazumeva da će Grčka do 2020. smanjiti javni dug na 120,5 odsto bruto domaćeg proizvoda sa sadašnjih 160 odsto.

Šušteršič se osvrnuo na kritike da nova pomoć zapravo predstavlja odlaganje grčkog bankrota. “Svi se nadamo da ovo nije samo odlaganje, već šansa za Grčku da primeni reforme koje je obećala”, naveo je on.

Ministar je, ipak, dodao da mnogo toga zavisi od razvoja ekonomske situacije u Evropi. “Jednostavno nije bilo bolje ponude na stolu, ni juče ni prethodnih godina”, naglasio je on.