Propali razgovori IAEA i Irana

PinterestFacebookTwitterShare

Razgovori između zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju i iranskih vlasti su propali, javili su kasno sinoć pod oznakom hitno američki mediji.
 
Tim stručnjaka UN se vraća kući pošto nisu uspeli da se dogovore sa vlastima u Teheranu oko inspekcije glavnih nuklearnih postrojenja i plana rada međunarodnih inspektora.Američki mediji navode, pozivajući se na saopštenje IAEA, da njihovim inspektorima nije bilo odobreno da posete vojnu bazu Parčin, gde Iran navodno radi na proizvodnji nuklearnog oružja.
 
Intenzivno smo radili na postizanju dogovora o rešavanju problema vezanih za iranskih nuklearni program, pogotovo za onaj koji bi mogao da ima veze sa vojnim aktivnostima, ali nažalost nismo uspeli da dodjemo do zajedničkog dokumenta, navodi se u saopštenju IAEA.

Generalni direktor IAEA Jukija Amankold je rekao da je rezultat posete Iranu razočaravajući. Ovo je druga poseta inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju Irana koja se neuspešno završila.

Iran je juče upozorio da će izvesti preventivni napadi protiv svojih neprijatelja ako njegovi nacionalni interesi budu ugroženi, dok Izrael, koji najviše strahuje od iranskog nuklearnog oružja, već duže vremena najavljuje da bi mogao da bombarduje nuklearna postrojenja u Iranu.