Otežani transport poskupeo gorivo

PinterestFacebookTwitterShare

Veleprodajne cene goriva kod Naftne industrije Srbije povećane su u proseku za tri dinara po litru, a trgovci uskoro očekuju poskupljenje goriva i na pumpama.
 
Veleprodajne cene dizela D2 kod NIS-a povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara.
 
NIS navodi da se zbog vremenskih neprilika, kao i drugi u Evropi, suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva i to je razlog zašto je kompanija bila prinuđena da koriguje cene.
 
Zbog prekida najrentabilnijeg, rečnog saobraćaja u Srbiji, rekom Dunav, stopirano je dopremanje uvoznih derivata, što je dodatno smanjilo raspoložive količine ovih derivata na tržištu Srbije.
 
Transport je preusmeren na železnički i auto saobraćaj, što je dodatno poskupelo i usporilo već otežano snabdevanje. Iz bezbednosnih razloga, zbog snega i leda, zabranjen je prevoz robe cisternama sa prikolicom.
 
U NIS-u objašnjavaju da su ekstremni klimatski uslovi u Evropi izazvali otežano snabdevanje na čitavom kontinentu, što je rezultiralo povećanjem cena nafte i naftnih derivata.
 
Zatvaranje crnomorskih luka (pre svega, najvećih, Novorusijsk i Tuapse), kao i reke Dunav, glavnih transportnih centara za distribuciju goriva u Evropi, pa i u našem regionu, uz otežanu prohodnost kanala Bosfor, dovelo je do povećanja potražnje za gorivom i rasta cene nafte i naftnih derivata na međunarodnim berzama.
 
Troškovi NIS-a su povećani i u preradi goriva, jer veoma niske temperature zahtevaju posebne tehnološke procese i dodavanje aditiva pre isporuke robe na tržište.