Marković: EPS veruje u saradnju sa Kinezima

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković kaže da kompanija napreduje u realizaciji projekata gradnje novih elektrana sa stranim partnerima.
 
Dogovorena je izrada studije izvodljivosti za gradnju Termoelektrane „Nikola Tesla B3“ (TENT) sa partnerima iz Kine. Studija će biti završena u roku od šest meseci i pokazaće da li će i fizički početi realizacija projekta, kazao je Marković agenciji Beta.
 
Prema ranijim kompanijskim podacima, taj projekat gradnje bloka snage oko 700 megavata, koji bi EPS trebalo da realizuje sa kineskim kompanijama Čajna envajaranmental enerdzi holdings (China Environmental Energy Holdings) i Šenžen enerdzi grup (Shenzhen Energy Group), vredan je više od dve milijarde evra.
 
„EPS veruje u taj projekat, Kinezi su veoma zainteresovani, tako da nema razloga da ne počne gradnja“, kazao je Marković.

On je dodao da se sa italijanskom kompanijom Edison radi na obezbeđenju novca za gradnju termoelektrane „Kolubara B“.

„Pregovori sa bankama su teški i dugotrajni zbog trenutne situcije na tržištu. Imamo potvrdu od nekih banaka da će ući u finasiranje tog projekta, tako da se napreduje“, naglasio je Marković.

On je kazao i da napreduju projekti gradnje 10 hidroelektrana na Ibru u saradnji sa italijanskom kompanijom Seći, a da će se na proleće raditi snimanje terena za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi u saradnji sa Nemcima. U martu će, dodao je Marković, biti otvorene i finansijske ponude za gradnju nove kogenerativne elektrane-toplane na gas u Novom Sadu.

„EPS će postepeno i gasiti stara neefikasna postrojenja koja su i ekološki neprihvatljiva. Reč je o svim postrojenjima snage do 200 megavata u termoelektranama“, rekao je Marković, ali je dodao da to neće biti moguće pre gradnje novih postrojenja.

Kako je precizirao, radi se o postrojenjima ukupne snage oko 1.100 megavata, odnosno starim blokovima u termoelektranama „Kolubara“, „Kostolac“ i TENT.