Koliko će oranice upiti vode – zavisi i od obrade

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon sušnog perioda sneg je dobro došao da nadoknadi vlagu u zemljištu. Medjutim, da bi oranice mogle da prihvate veliku količinu vode, neophodni su pravilna obrada zemljišta i čisti kanali za odvodnjavanje.

 
Nakon sušnog perioda sneg je dobro došao da nadoknadi vlagu u zemljištu. Međutim, da bi oranice mogle da prihvate veliku količinu vode, neophodni su pravilna obrada zemljišta i čisti kanali za odvodnjavanje. Velike količine snega na njivama sada su pre svega dobar izvor vlage za useve. Međutim, naglo topljenje moglo bi da napravi probleme sa površinskim vodama, upozorava stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Đorđe Jocković.
 
“Sneg koji je padao izuzetno je dobro došao za sve poljoprivrednike i jesenje i prolećne biljne useve. Imali smo lane izuzetno sušan period i tokom leta ali i tokom jeseni, tako da je vrednost snega neprocenjiva. Jedino ostaje da se nadamo da će se snežni pokrivač topiti postepeno i da nećemo imati problema sa površinskim vodama”, zaključuje Jocković.

 
Koliko će oranice upiti vode, zavisi i od pravilne obrade zemljišta. Nije malo poljoprivrednika koji greše u tom važnom poslu, tvrdi rukovodilac Službe za melioracije u Javnom preduzeću Vode Vojvodine Nikola Bunčić.
 
“Banat je karakterističan po teškom zemljištu, sa neznatnim koeficijentima infiltracije pa se voda teško upija. S druge strane, imamo problem ne malog broja poljoprivrednih proizvođača koji neadekvatno obrađuju tako teška zemljišta. Upravo je kvalitetna obrada uslov da se melioraciono zemljište održava. Na dobro pripremljenom zemljištu deo vode ponire, a višak odlazi u kanale”, objašnjava Bunčić.
 
Višak vode treba da odvede kanalska mreža. U opštini Novi Bečej očekuju da će se sada isplatiti novac uložen u nasipe i kanale.
 
“Nadamo se da neće biti problema zbog ovolikog snega”, kaže predsednik te opštine Milivoj Vrebalov.
 
“Završili smo nasip Ljutovo koji smo podigli na kotu 80 dugu oko 12 kilometara, tako da više neće biti plavno područje Ljutovo i Burza. To je negde oko 1500 hektara oranica. U prethodnom periodu uložili smo i 20 miliona dinara u kanale koji su na obodima samog grada i kroz njive”, navodi Vrebalov, ističući da se nada da bez obzira na sneg neće imati problema sa površinskim i podzemnim vodama ove godine.
 
U toj opštini takođe navode i veliku pomoć koju im pružaju poljoprivrednici, koji im neretko pomažu kod održavanja prohodnosti kanala za melioraciju. Uz to, velika pomoć nadležnima su i stalne dojave zemljoradnika o delovima kanalske mreže u kojima ima problema.