Takmičenje Dalmatinaca vinara u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Prvo ”Amatersko beogradsko vinarsko guvno” biće održano u subotu 25. februara u Muzeju vazduhoplovstva, a udruženje građana ”Ravni Kotari”, koje okuplja Dalmatince u Srbiji saopštilo je da je istekao rok za prikupljanje uzoraka vina za ocenjivanje na ovom humanitarnom takmičenju.
 
Tokom manifestacije posetiocima će se predstaviti Dalmatinci vinari koji proizvode vino u Srbiji, kao i oni koji ga proizvode u zavičaju, kao i brojni gosti iz drugih krajeva, rekao je Neven Jokić, predsednik Udruženja ”Ravni Kotari”. Najavljena su i stručna predavanja etnologa, vinara i somelijera, a posetioci će do 23 časa moći da uživaju u neograničenoj degustaciji vina i kulinarskim specijalitetima. Atmosferu će obogatiti i raznovrsan muzički i kulturno-umetnički program uz izvornu mušku pevačku grupu ”Pilipenda” i folklorne izvedbe više KUD-ova, kao i finale večeri uz rok bend ”Minđušari”. Biće upriličena i svečana inicijacija Vitezova vina, a biće proglašea najbolja vina i uručene plakete i nagrade.

”Takmičenje je amatersko, ali sa profesionalnim pravilima i žirijem”, rekao je Alavanja i dodao da se nada da će pokazati kvalitet dalmatinskog vina i vinarstva, i opravdati humanitarni karakter, jer su sva prikupljena sredstva namenjena socijalno odgovornim projektima u zavičaju. Ovo je prva ovakva manifestacija, a organizatori se nadaju da će ispuniti očekivanja i postati tradicionalna.