Za Pelješki most traže 119 miliona kuna odštete

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanije Konstruktor, Viadukt i Hidroelektra Niskogradnja traže od „Hrvatskih cesta“ (HC) 119 miliona kuna nadoknade štete zbog usporene gradnje Pelješkog mosta.
 
Konzorcijum građevinskih kompanija podneo je tužbu protiv HC-a stalnom arbitražnom sudu pri Hrvatskoj privrednoj komori, a prvo ročište održano je u utorak. Uključene strane u sporu nisu htele ništa da komentarišu, ali kako saznaje vecernji.hr iz pouzdanih izvora, izvođači radova na Pelješkom mostu žele da naplatie indirektnu štetu koja im je nanesena jer je gradnja mosta zapravo obustavljena. Naime, tužbu građevinari temelje na tome da su na gradilištu mosta angažovali svoju operativu, i što se tiče mehanizacije, i što se tiče ljudi, a da je zbog nedostatka novca za gradnju mosta izvođenje radova stalo te da su oni zbog toga pretrpeli štetu.

Ugovor o gradnji Pelješkog mosta vredan je 1,94 milijarde kuna plus PDV, a potpisan je u oktobru 2007. godine. Početak radova ugovoren je za maj 2008. godine, s rokom završetka od četiri godine.

Građevinske kompanije kao svoj argument u naplati gotovo 120 miliona kuna štete zbog nemogućnosti da grade ono što su ugovorili, navode da su one bile spremne za gradnju i da je glavni uzrok što most nije ni blizu dovršetka gradnje – nedostatak novca.

S druge strane, HC se, kažu upućeni, brani time da ni građevinske kompanije nisu ispunile svoje obaveze iz ugovora pa tako nisu osigurale građevinsku dozvolu za organizaciju gradilišta, što je preduslov za početka gradnje, a navodno nije obezbeđena ni dozvola za lokaciju.

Kako vecernji.hr saznaje postoje i problemi i sa bankovnim garancijama vodećeg partnera u konzorcijumu, Konstruktora, kome je prethodno jamstvo isteklo, a novo nisu uspeli da obezbede. U Hrvatskim cestama smatraju problematičnim iznos koji se od njih potražuje jer  samo Konstruktor od tih ukupno 119 miliona kuna potražuje nešto više od 50 miliona, a na gradilištu je, kažu, postavio samo jedan svoj kontejner.